De parels van martine.nl

Al onze sieraden zijn uniek

Zoals ieder mens verschillend is, zijn parels dat ook. Iedere parel vertelt zijn eigen verhaal. Mijn kettingen zijn aaneengeregen verhaaltjes van al die verschillende parels. Stuk voor stuk wordt elke parel met uiterste precisie met zilverdraad aan mooi koord bevestigd. Zo ontstaat steeds weer een uniek sieraad.
De ketting die je voor jezelf of voor een vriendin uitkiest, draagt een uniek, persoonlijk verhaal uit, dat alleen van jou is, of van je vriendin!

Alle sieraden worden met de hand in mijn ateliers in Amsterdam en Bali gemaakt. Elk ontwerp is uniek en in kleine oplage uitgebracht.
Door kleur, materiaal en vorm zijn ze makkelijk in gebruik en laten ze zich goed combineren met verschillende stijlen en kleuren.
 
De parels van martine.nl

Voor de sieraden maak ik gebruik van een selectie van de mooiste zoetwaterparels, o.a. uit China, waar ze in grote meren worden gekweekt. De kweek verloopt als volgt: als kern wordt een stukje weefsel ingebracht, dat voor een groot deel of zelfs helemaal verdwijnt gedurende de opbouw van het parelmoer eromheen. Hierdoor groeien de parels net niet helemaal rond en krijgen ze het grillige karakter wat ons zo dierbaar is. Soms vormen zich lijntjes in de parel, of bolletjes erop; ze krijgen allemaal hun eigen karakter.

Keishi parels

Een apart hoofdstukje vormen onze kettingen die gemaakt zijn met keishi parels. Deze parels worden in Japan gekweekt in het Biwameer en zijn bekend vanwege hun prachtige glans en veelkleurige schittering (luster), die bijna metallic lijkt. Doordat het ingebrachte stukje weefsel tijdens het proces van parelmoeropbouw wordt verwijderd, wordt de parel als het ware ingedeukt en krijgt de parel zijn aparte, eigen vorm.

Hoe knoop je de ketting?

1. De meest eenvoudige en doeltreffende knoop is de enkelvoudige knoop. Dit kan met een korte ketting, zoals op deze foto, maar ook met een langere.


2. De XL kettingen kun je ook 2 keer om je hals doen en de losse delen met een enkelvoudige knoop om elkaar heen slaan. Dus zonder het deel van de ketting dat om je hals zit mee te nemen. Zodat dus eigenlijk de knoop lager hangt en het deel om je hals wat hoger, strakker, zoals hieronder op de foto. Dit kan ook heel mooi zijn zonder hanger!


3. Een hele mooie knoop bij de langere kettingen is de volgende:
Je doet de ketting een paar keer om je nek.
Kruis links over rechts (of andersom).
Haal het voorste deel, achter het deel van de ketting dat om je hals zit heen.
Dan doorhalen. zie foto's!
  close up

4. Bij de XL ontwerpen kun je de ketting dubbel nemen, zoals met een langwerpige shawl, om je nek doen en dan de 2 losse einden door de lus van de ketting halen.

Zo hou je ze mooi

Alle sieraden van martine.nl worden met de hand gemaakt in mijn atelier in Amsterdam en sinds kort ook in mijn Portugese studio. Ik maak gebruik van de beste kwaliteit materialen. Om deze te onderhouden hebben we een paar tips:

Neem geen bad of douche met je parels om.
Parfum, cosmetica en haarlak beschadigen de parels. Breng make-up en parfum aan voordat je de parels om doet.
Steek je haar op voordat je je ketting omdoet, zodat het zilverdraad niet in de knoop komt met je haar.
Leg je parels in een sieraaddoos zonder juwelen met puntige edelstenen, of hang de ketting op zodat hij mooi in vorm blijft en niet in de klit kan raken. Liefst in een donkere ruimte en vooral niet in de badkamer! Vocht is niet goed voor sieraden.
Transpiratie kan de glans van parels beschadigen. Na een zomerse dag bijvoorbeeld, kun je je parels schoonmaken met een vochtig zacht doekje.
Het is normaal dat zilver na een tijdje verkleurt en dof wordt. Gebruik een zilverpoetsdoekje om het weer glanzend te maken.

En last but not least. Hoe vaker je je parels draagt, hoe meer ze zullen stralen!
 
Is het een echte parel?

Er zijn 3 manieren om te checken of je een echte parel in handen hebt of eentje van kunststof:
Als je ermee langs je tanden schuurt voelt een echte parel aan als een steentje. Kunststof parels zijn zachter.
Echte parels zijn zwaarder dan imitatieparels.
Echte parels voelen eerst koud aan en passen zich snel aan je lichaamswarmte aan. Een imitatieparel blijft steeds op kamertemperatuur.